user

APARAT DETECTIE HIPOACUZIE LA NOU NASCUTI SI SUGARI

     Obiectivele proiectului:

      Depistarea hipoacuziei la nou nascuti si sugari, pana la 6 luni, pentru reactie rapida.

      Acordarea unei copilarii normale copilului depistat la timp.

      Inscrierea in programul national, condus de dr. Alexandru Pascu.

      Achizitia celui de-al 5-lea aparat de acest gen din tara.

     Buget proiect:

      25.000 lei;

     Perioada: Iunie 2016;

     Realizat: 100%.

Responsabili proiect:

  • Toti membrii Clubului Rotary si Interact Slobozia.

La nastere, surditatea este un defect invizibil, copiii hipoacuzici aratand si comportandu-se la fel ca bebelusii cu auz normal. Testarea se efectueaza cu un dispozitiv special pentru determinarea otoemisiunilor acustice si a potentialelor evocate auditive. Daca un nounascut nu trece acest test, se repeta investigatia cu acelasi aparat. Odata stabilit diagnosticul se impune interventia imediata, fie prin recomandarea unui aparat auditiv, fie printr-un implant cohlear. Ideal este ca toate aceste etape sa se petreaca pana la varsta de 6 luni a copilului. Un studiu american arata ca, daca se intervine pana la aceasta varsta, copilul se dezvolta absolut normal. Cu cat varsta copilului este mai inaintata, performantele acestuia scad.

In Romania, varsta la care se depisteaza hipoacuzia variaza intre 3 si 4 ani. La 3 ani este deja prea tarziu pentru a asigura o dezvoltare optima a vorbirii. Hipoacuzia severa, permanenta, daca nu este detectata precoce, va influenta si va determina repercusiuni grave asupra dezvoltarii vorbirii, achizitionarii limbajului si dezvoltarii cognitive, ceea ce va induce un efect negativ asupra calitatii vietii emotionale si sociale. Din pacate, se intalnesc situatii cand parintii aduc tarziu copilul la spital, deoarece au fost "linistiti" de pediatru ca, daca e baiat vorbeste mai greu sau ca si Blaga a vorbit abia la varsta de 4 ani. Numai ca Blaga a scris in memoriile sale ca nu a vorbit de rusine pana la acea varsta. Un semn de neliniste este daca dupa varsta de 4 luni, copilul nu se orienteaza dupa zgomot, nu reactioneaza cand este strigat pe nume sau cand in jurul sau sunt sunete puternice. Medicul mai spune ca ganguritul nu tine de auz, ci reprezinta o stare de bine a copilului in momentul respectiv.

Dr. Alexandru Pascu adauga ca, in cazul in care copiii au fost testati si nu au aparut probleme, ei trebuie sa fie supravegheati permanent. "In unele cazuri poate aparea afectarea nervului auditiv, asa-numita neuropatie auditiva. Supravegherea copilului este necesara mai ales daca se incadreaza intr-un grup de risc, cum ar fi: antecedente familiale cusurdo - mutitate, incompatibilitate Rh a parintilor, greutate de sub 1.500 de grame la nastere, malformatii vizibile la nivelul capului si gatului sau scor Apgar sub 6", explica dr. Alexandru Pascu.

Ajuta-ne sa ajutam! Redirectioneaza 20%

DIN IMPOZITUL COMPANIEI TALE CATRE ROTARY CLUB SLOBOZIA